EPS staat voor Expanded Polystyrene, maar is bij iedereen bekend als piepschuim. Een variant op EPS is Neopor. Door de toevoeging van grafiet heeft dit een iets hogere isolatiewaarde.
Bouwen met EPS blokken
De meeste EPS/Neopor bouwsystemen zijn als lego stapelbare blokken waarbij een holle tussenruimte wordt gevuld met (gewapend) beton. De binnenzijde wordt afgewerkt met gewapend stucwerk of een gipsplaat. De buitenzijde wordt afgewerkt met gevelstucwerk, eventueel voorzien van steenstrips. Een afwerking met hout of gevelbeplating ligt minder voor de hand. Met dit systeem kunnen makkelijk hoge isolatiewaarden worden gehaald. Een wand van ca. 40cm dik heeft een Rc-waarde van 9. Daarmee is dit systeem zeer geschikt voor een passiefhuis. De sterkte van de binnenafwerking is echter wel een aandachtspunt.
Er bestaan ook systemen waarbij beton in lagen tegen EPS isolatieblokken wordt gespoten. Dan is juist de kern van de wand van piepschuim en de afwerking (binnen en buiten) van beton. Dit is iets complexer. Misschien dat dit systeem daarom minder wordt toegepast, maar het heeft wel als voordeel dat de buitenkant van de wanden keihard zijn.
Voordelen
- + geschikt voor passief huis concept
+ geschikt voor zelfbouw
Nadelen
- – gemonteerde gevelafwerkingen
– binnenafwerking
– vastgoedwaarde