Traditionele bouw

Traditionele bouw

In Nederland hebben we een vrij bijzondere traditionele bouwmethode. De massief stenen muren van vorige eeuwen hebben langzaam plaats gemaakt voor spouwmuren en spouwmuren met steeds meer isolatie. De opbouw bestaat uit een dragend binnenspouwblad voorzien van een stucwerk afwerking, isolatie, een luchtspouw en een metselwerk buitenspouwblad. In plaats van metselwerk kan overigens ook gekozen worden voor hout, gevelbeplating of stucwerk of een combinatie. Het binnenspouwblad bestaat meestal uit (prefab) beton, kalkzandsteen of poriso. Poriso is iets duurder dan kalkzandsteen maar minder scheurgevoelig. Prefab beton wordt vaker bij meer seriematige projecten toegepast. De vloeren zijn meestal van (prefab) beton, maar hout kan ook.

Traditionele bouw is een zwaar bouwsysteem. Dit systeem heeft een hoog accumulerend vermogen en de harde wanden geven een gevoel van hoge bouwkwaliteit. De harde wanden kunnen ook een negatief effect hebben op de akoestiek.

 

Gedurende circa 10 jaar krimpen de materialen. Hierdoor ontstaan, met name bij niet dragende binnenwanden, scheuren in de hoeken en tegen het plafond. Over het algemeen hebben de gebruikte materialen een redelijk hoge milieubelasting. Denk bijvoorbeeld aan beton. Het verdient aandacht om te kijken naar milieuvriendelijke vervangende materialen. De hoge milieubelasting kan ook deels worden gecompenseerd door iets te bouwen dat veel langer mee gaat. Het is dus belangrijk een flexibel casco te maken, zodat dit de tand des tijds doorstaat.

 

Voordelen

  • + alle aannemers hebben hier ervaring mee
    + vastgoedwaarde
    + accumulerend vermogen
  • + duurzaam casco

Nadelen

  • – milieubelastend