Zelf berekenen wat uw droomhuis gaat kosten gaat nu heel makkelijk met onze kostencalculator.
Ook zonder ontwerp is het heel goed mogelijk om een kostenindicatie te maken van uw droomhuis. De totale kosten, ook wel stichtingskosten genoemd, bestaan uit grondkosten, bouwkosten, inrichting en bijkomende kosten. Om een reëel beeld van de stichtingskosten te krijgen is het belangrijk om compleet te zijn. Iets helemaal vergeten heeft tenslotte een veel grotere impact dan een post net verkeerd inschatten. Als onafhankelijk architectenbureau en vanuit ons motto ‘bouwen is leuk’, vinden wij het belangrijk om gedurende het proces zo transparant mogelijk te zijn en dus geen luchtkastelen te laten zien. Ook over bouwkosten zijn we dus zo transparant mogelijk.
In de calculator vult u eerst de gewenste afmeting van de woning in. U kunt dit altijd aanpassen. Achteraf kunt u dus ook berekenen hoe groot uw huis kan worden binnen uw budget. Hieronder worden de verschillende onderdelen van de kostencalculator nader toegelicht, maar u kunt natuurlijk ook uw vragen direct stellen via telefoon of het contactformulier.
Kostencalculator
Bereken binnen 5 minuten wat uw droomhuis gaat kosten.
table of contents
>Afmetingen en vorm >Afwerking >Bouwsysteem >Duurzamer bouwen >Inrichting >Bijkomende kosten >Kavel
afmetingen en vorm
De calculator maakt het mogelijk om de bouwkosten op 3 manieren te berekenen. Als eerste kunt u de gebruiksoppervlakte invullen. Dat is een bouwkundige term, maar redelijk vergelijkbaar met ‘woonoppervlakte’ zoals door makelaars wordt gehanteerd. U kunt dit dus vergelijken met de oppervlaktes die u op funda kunt zien. De gebruiksoppervlakte wordt berekend aan de binnenkant van de muren op elke verdieping.
U kunt ook rekenen met de bruto vloeroppervlakte. Dat is berekend aan de buitenzijde van de muren, dus de omtrek van de woning op elke verdieping. (Bij een schuin dak rekent u halverwege het dak.) Afhankelijk van de dikte van de buitenmuren kan de gebruiksoppervlakte dus wel behoorlijk verschillen. Dit komt bij vraag 4 in de calculator aan de orde. Lees hierover meer op onze pagina over bouwsystemen.
Tot slot kunt u de bouwkosten berekenen aan de hand van de bruto inhoud. Ook hiervoor geldt dat de dikte van de buitenmuren een groot effect heeft op de gebruiksoppervlakte.
De vorm van het huis is heel belangrijk voor de totale bouwkosten. Een kubus heeft relatief weinig gevel, vloer en dak ten opzichte van het aantal m². Een platgeslagen kubus (bungalow) al weer wat meer, enz, enz. Het is belangrijk om te beseffen dat grote overstekken, ronde vormen en vides geen m², maar wel bouwkosten zijn. Dit is dus relatief duur.
afwerking
De afwerking van een woning is heel persoonlijk. Wat komt er op de vloeren, wanden en plafonds? Soms gaat het om zoveel mogelijk m² en kiest men voor ‘onafgewerkt’. Let wel dat materialen in de praktijk zelden onafgewerkt zijn, ookal zien ze er soms wel zo uit. Beton heeft bijvoorbeeld extra aandacht nodig om als schoonwerk in het zicht te laten. Wij adviseren daarom om tenminste uit te gaan van een standaard afwerking (stucwerk, sauswerk, behang, vloerafwerking).
Een luxe afwerking komt niet alleen terug in de keuze voor vloer-, wand en plafondafwerking, maar ook bijvoorbeeld sanitair, bouwkundige details en deurbeslag. Het is belangrijk dat u reëel bent over uw verwachtingen. Op deze posten wordt achteraf maar zelden bezuinigd. Als men kan kiezen wordt toch regelmatig de duurste optie gekozen. “Je bouwt je droomhuis tenslotte maar één keer.”
bouwsysteem
Het bouwsysteem is zeker van invloed op de bouwkosten, maar -zoals ook in de calculator blijkt- ook weer niet zo groot als sommigen beweren. Het is dus vooral belangrijk om je goed te verdiepen in de verschillen van de bouwsystemen en op basis daarvan een keuze te maken. Prijs is slechts één van de argumenten, maar zou ons inziens niet doorslaggevend moeten zijn.
Lees meer over verschillende bouwsystemen op onze speciale pagina.
duurzamer bouwen
Onze eerste vraag bij het containerbegrip ‘duurzaam bouwen’ is altijd: wat is precies uw doel met duurzaam bouwen? Wilt u een betere planeet achterlaten? Wilt u een lage energierekening? Of wilt u weinig onderhoud? Pas als je goed scherp hebt wat de intrinsieke motivatie is, kan je gerichte voorstellen doen en keuzes onderbouwen. In de calculator staan een aantal basiskeuzes genoemd, maar u kunt ook zelf posten invullen.
Gemeenten en provincies hebben subsidies voor duurzaam bouwen en verbouwen. Kijk op energiesubsidiewijzer.nl voor meer informatie. Bij het toepassen van zonnepanelen kan de BTW van de investering worden teruggevraagd. (Lees meer op milieucentraal.nl.)
inrichting
De inrichting van een woning wordt vaak met (deels) bestaande meubelen gedaan. Vaak krijgen bijzondere meubels een speciale plek in het ontwerp. Naast losse inrichting is er ook vaste inrichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een keuken, haard, inbouwverlichting en een oplaadpunt voor een electrische auto. De badkamer is al wel in de bouwkosten meegenomen. Architect eigen huis maakt prachtige interieurs, maar we kiezen geen meubels uit. Soms wordt er daarom een interieurarchitect ingeschakeld. Meestal is er dan ook veel meer budget voor het interieur.
Bij de post inrichting kijken we ook naar de tuin. Dit is regelmatig een sluitpost, maar kan een ontwerp echt goed tot zijn recht laten komen. Vaak doen we bij het ontwerp al een aanzet voor de tuininrichting. Desgewenst kunnen we het vervolgens zo ver uitwerken dat een hovenier alleen nog de laatste puntjes op de i hoeft te zetten.
Bij de inrichting van de woning en de tuin is vooral belangrijk om compleet te zijn. De kosten kunnen flink oplopen als posten vergeten worden.
bijkomende kosten
De bijkomende kosten bestaan in hoofdzaak uit kosten voor adviseurs (zoals architect en constructeur), bouwrente, aansluitkosten nuts, bouwleges (kosten bouwvergunning), verzekeringen. Daarnaast zijn er nog kosten voor het afsluiten van een hypotheek, de verkoop van uw oude huis, mogelijk tijdelijke huisvesting, verhuiskosten, etc, etc.
In sommige gevallen is er nog geen woonbestemming op het kavel aanwezig. In dat geval moet er een bestemmingsplanwijziging doorlopen worden en zijn er vaak extra onderzoeken nodig. De kosten van een bestemmingsplanwijziging zijn afhankelijk van de impact die de wijziging heeft.
We krijgen vaak de vraag wat een architect kost. Lees meer over de kosten van een architect.
kavel
De kosten van het kavel zijn niet opgenomen in de kostencalculator, maar er zijn wel wat aandachtspunten die we mee willen geven.
Zo is er nog al eens onduidelijkheid over de belasting die men verschuldigd is. Voor een bouwterrein geldt een btw-tarief van 21%, echter voor een los stuk grond wordt slechts 6% overdrachtsbelasting in rekening gebracht. Als je een stuk grond koopt met de intentie om er te gaan bouwen ben je BTW verschuldigd in plaats van overdrachtsbelasting. Het kavel hoeft dan dus nog niet bouwrijp te zijn. Het is dus verstandig hier tijdig uitsluitsel over te verkrijgen via de makelaar, notaris of belastingdienst. Bij de aankoop van een woning is het een stuk makkelijker: er geldt 2% overdrachtsbelasting.
Meestal wordt de grond of woning via een makelaar gekocht. Met onze kostencalculator kun je makkelijk berekenen wat u binnen het budget zou kunnen bouwen. Als wij een schetsplan voor u maken, zit daar ook meteen een inschatting van de stichtingskosten bij. Vervolgens kan de koopovereenkomst worden getekend. Pas bij de grondoverdracht (meestal net voor start bouw) betaal je de grond en ben je de officiële eigenaar. I.v.m. de bouwrente is het verstandig de overdracht zo lang mogelijk uit te stellen.
Bereken de bouwkosten van jouw droomhuis
We hopen dat onze bouwkostencalculator u verder helpt om de haalbaarheid van uw dromen te onderzoeken. Mochten er vragen zijn, aarzel dan niet om contact op te nemen. We helpen u graag geheel vrijblijvend verder om een juiste inschatting van de stichtingskosten te maken.