Dit bouwsysteem heeft een industriële uitstraling. Het wordt dan ook veelvuldig toegepast in de hallenbouw. De basis is een staalskelet die in beginsel het zicht blijft. Voor de stabiliteit worden vaak kruisverbanden toegepast. Gevel en dak bestaan uit grote sandwichpanelen van ongeveer 1 meter breed. De sandwichpanelen zijn opgebouwd uit een dunne metaalplaat, harde isolatie en nog een dunne metaalplaat.
Aan de binnenzijde blijven de panelen in het zicht. Schroeven kan wel, maar wij adviseren zoveel mogelijk magneten te gebruiken. Meestal maken we aan de buitenzijde nog een esthetische afwerking. Dat kan van alles zijn: metalen profielplaten, hout, maar ook een traditionele afwerking zoals metselwerk is mogelijk. Door de relatief dunne constructie – een paneel van 100mm dik voldoet al aan het bouwbesluit – is de verhouding tussen bruto vloeroppervlakte en gebruiksoppervlakte heel gunstig. Het binnenklimaat verdient wel wat aandacht.
De constructie heeft nauwelijks accumulerend vermogen, het gladde metaal helpt niet bij een betere akoestiek en kan geen vocht reguleren. Door de lage massa en dunne wanden zijn de wanden minder geluiddicht. Een eenvoudige vorm is aan te raden. Onregelmatige vormen en onderbrekingen zijn namelijk relatief duur.
Voordelen
- + bruto-netto verhouding
+ voordelig
+ geen afwerking nodig
+ hoge isolatiewaarde
+ licht bouwsysteem
+ duurzame keuze
Nadelen
- – akoestiek
– accumulerend vermogen
– dampdicht
– geluiddichtheid
– vormvrijheid